In Boeken, Films & Verhalen/ Films/ Nieuws

GIFsmetHarry: 5 spreekwoorden uit Harry Potter

Een tijdje terug werd ik gemaild door Tess Martin, een animator uit Rotterdam, die met behulp van de Harry Potter boeken Nederlands heeft geleerd. Of ik het leuk vond om haar serie animaties te delen, ze hadden namelijk als thema: Harry Potter. En dan wel de spreekwoorden uit Harry Potter boeken. Want in de Nederlandse Harry Potter boeken zitten natuurlijk ook Nederlandse gezegdes, voor ons niet zo moeilijk, maar als je nog niet zo goed Nederlands spreekt, kun je er heel andere dingen bij bedenken. En die spreekwoorden heeft Tess geanimeerd in 5 toffe Harry Potter GIFjes.

Eigenlijk sta je er niet zo vaak bij stil, maar gezegdes zijn natuurlijk gewoon echt raar. Zeker gezegdes uit een andere taal kunnen heel verwarrend zijn. Voor ons zijn Nederlandse spreekwoorden zo vanzelfsprekend dat we niet eens meer bij de letterlijke tekst stilstaan. Maar wat nu als je die spreekwoorden (nog) niet kent en ze ineens in een boek zoals Harry Potter tegen komt? Dan sta je wel even gek te kijken.

Stop-motion animaties

Tess Martin heeft een aantal van de gezegdes die zij tegen kwam in de Harry Potter boeken uitgewerkt tot 5 super toffe animaties. En dan niet zo maar animaties, maar stop-motion animaties. Animaties die met de hand en frame voor frame gemaakt zijn, achter elkaar gezet zijn en dan filmpje vormen. Hieronder zie je hoe zoiets te werk gaat.

Wat een werk! Elk elementje heeft Tess zelf getekend en uitgesneden in allerlei posities, om vervolgens voor elke frame alle elementjes op hun plek te leggen en er een opname van te maken. Ik kan me niet eens voorstellen hoe lang ze er mee bezig is geweest. Een beetje magie zou op zo’n moment wel goed van pas komen.

Harry Potter spreekwoorden

Maar het resultaat is wel écht ontzettend tof! Hieronder zie je de uitspraken uit de Harry Potter boeken: “Met de mond vol tanden staan”, “Op zijn pootjes terecht komen”, “Iemand de loef afsteken”, “Lang van stof” en “Als een paal boven water staan”.

Als je er over nadenkt, zijn het eigenlijk best gekke gezegdes.. maar dat kennen ze natuurlijk in elke taal!

Wil je meer van Tess Martin zien? Kijk dan op haar website: www.tessmartinart.com, daar vind je ook al haar social media accounts als je het leuk vind om haar te volgen!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Potterhead
  27 december 2017 at 00:47

  Wooooww! Hoe doet ze dit?? Ik heb er echt geen geduld voor hahaha

  • Reply
   Babet
   28 december 2017 at 21:04

   Haha, echt he? Zo ontzettend veel werk, maar echt heel gaaf!

  Leave a Reply