In DIY's & Printables/ Kleding

Maak je eigen Harry Potter shirt [DIY]

Je eigen Harry Potter shirt maken klinkt moeilijker dan het is en het is zeker een heel stuk leuker dan een kant-en-klaar shirt kopen. Ik leg je uit hoe je makkelijk jouw nieuwe lievelingsshirt maakt.

Laten we eerlijk zijn, fan-kleding is niet altijd heel mooi. Vaak zijn shirts groot en zonder vorm omdat ze unisex moeten zijn en van puur katoen, waardoor de kleur snel verbleekt. Gelukkig kun je heel makkelijk je eigen Harry Potter kleding maken op jouw favoriete shirts, tops of elk ander kledingstuk!


Dit heb je nodig:

☞ afbeelding voor op je kleding
☞ een printer
☞ Flockfolie
☞ een mesje
☞ shirt
☞ strijkijzer


Wat is Flockfolie?

Flockfolie is een folie waar je figuren uit kunt knippen of snijden om deze vervolgens op je shirt te strijken. Flockfolie voelt zacht aan, een beetje fluweelachtig en heeft een mooie, diepe kleur. Je kunt Flockfolie in allerlei kleuren bestellen.

Flockfolie kun je online bij allerlei webshop bestellen in verschillende formaten, ik gebruik zelf meestal vellen van 20×25 cm.

Kiezen

Kies eerst het kledingstuk waar je je print op wilt maken, ik ga voor dit blog even uit van een shirt. Als je een nieuw shirt hebt, was deze dan eerst zodat eventuele vuilafstotende laagjes van de fabrikant eraf gaan en laat je shirt drogen.

Kies de afbeelding je die graag wilt en print deze in spiegelbeeld op het formaat dat jij wilt. Onderaan deze post heb ik een aantal afbeeldingen voor je klaargezet die je perfect kunt gebruiken voor je Harry Potter shirt. Ik heb deze afbeelding gebruikt.

Snijden

Knip je gekozen afbeelding ruw uit (niet helemaal perfect langs de randjes) en plak deze met wat plakbandjes of maskingtape op de achterkant van je flockfolie. Dus met de beschermlaag naar beneden. De plastic beschermlaag glimt meestal, je kunt ook in een hoekje een stukje los peuteren, zodat je zeker weet dat de folie goed ligt.

Snijd nu met een heel scherp mesje je afbeelding netjes uit, druk niet te hard, zodat je alleen door de strijklaag heen gaat. Knip daarna de uitgesneden vorm ruim uit.

Verwijder de stukjes flockfolie die niet op je shirt moeten komen. Zo hou je alleen de folie over van het printje dat op je shirt komt straks.

Ik heb hier de cirkel en het streepje te strak uitgesneden, doe dat niet! Dat maakt het verwijderen van de beschermfolie straks heel moeilijk.

Aanbrengen

Leg de Flockfolie met de schoongesneden kant op je schone, droge en gestreken shirt op de juiste plek.

Als je veel losse hoekjes hebt kun je er bakpapier overheen leggen zodat je met je strijkijzer geen hoekjes omhoog duwt.

Stel je strijkijzer in op ongeveer 160 graden of zo heet als je shirt gestreken mag worden, maar nooit warmer dan 160 graden en zet de stoomstand uit.

Leg een stevige ondergrond onder je shirt en strijk elk stuk van je flockfolie 20 seconden, druk hierbij hard op je strijkijzer.

Zoals je ziet trek ik hier de beschermlaag los op de plek waar hij niet vastzit aan de Flockfolie, bij het streepje en de cirkel gaat dat niet, dus dat moet ik lospeuteren met een pincet.

Verwijder de beschermlaag als je shirt nog warm is, maar niet gloeiend heet. Doe dit voorzichtig zodat je Flockfolie niet mee loslaat. Stukjes die nog niet goed aan je shirt gehecht hebben kun je nog even extra strijken om ze goed te laten hechten.

Als je de complete beschermlaag hebt verwijderd, controleer dan of alles echt goed vastgeplakt zit en strijk de Flockfolie nog een keer na voor extra goede hechting.


Harry Potter plaatjes

Kies zeker voor je eerste keer een niet te moeilijke afbeelding of test het eerst op een oud stuk stof. Hieronder vindt je een aantal afbeelding die heel geschikt zijn voor een tof Harry Potter shirt, ik heb ze al voor je in spiegelbeeld gezet.

Klik op de afbeelding hieronder om de volledige grootte te zien.

Platform 9 3/4 Hogwarts Express logo

Dark Mark

Hogwarts logo

Gryffindor logo

Hufflepuff logo


Ravenclaw logo

Slytherin logo

MACUSA logo

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Saskia Prijs
  13 maart 2017 at 16:55

  Super gaaf! Ga ik zeker proberen. Dank je wel

 • Reply
  Feline
  25 maart 2018 at 14:14

  Super gaaf, ik ga het zeker proberen. Maae wat me opviel is dat ik op het 2e plaatje een tatoeage staat die me wel bevalt, de slang van de volgers van Hij Die Niet Genoemd Mag worden. Zou je daar een DIY over kunnen maken? Ik wi geen tatoeage maar zou er best een willen die er niet voor eeuwig zit. Geweldige site overigens.

  • Reply
   Xanthippe Aetrelli
   30 april 2018 at 16:24

   Je kan dat toch gewoon op je arm tekenen? (heb ik gedaan bij mijn vriendin, is best goed gelukt! Moet je wel niet proberen als je last hebt van spastische handen, want wat zij bij mij heeft getekend lijkt een beetje op een uitgerekte drol … :-D)

  Leave a Reply