In Boeken, Films & Verhalen/ Marauders Map/ Officiële Short Stories & Feitjes/ Pottermore

The Marauders Map [Fun Facts]

Er bestaan waarschijnlijk geen studenten (zelfs niet Harry, Ron en Hermoine) die het kasteel en de omgeving van Hogwarts ooit zo grondig en illegaal hebben verkend als de 4 makers van The Marauders Map: James Potter, Sirius Black, Remus Lupin en Peter Pettigrew.

In eerste instantie waren James, Sirius en Peter niet erg geïnteresseerd in het ’s nachts ontdekken van de school puur uit baldadigheid. Maar ze wilden vooral hun goede vriend Remus heel graag helpen omgaan met het feit dat hij een weerwolf is. Voor de uitvinding van Wolfsbane toverdrank, was Remus gedoemd om iedere volle maan een pijnlijke transformatie te ondergaan.  Zodra zijn toestand werd ontdekt door zijn drie beste vrienden, zochten ze een manier om zijn transformaties minder eenzaam en pijnlijk te maken, wat er toe leidde dat ze leerden om (niet-geregistreerde) Animagi te worden, zodat ze hem gezelschap konden houden zonder zelf risico te lopen (weerwolven zijn alleen gevaarlijk voor mensen, niet voor dieren). Door het vermogen van Sirius Zwarts, Peter Pettigrew en James Potter om te transformeren in een hond, een rat en een hert, konden ze ’s nachts onopgemerkt het kasteel verkennen. Het complete kasteel werd ondertussen in kaart gebracht met de hulp van James Potter’s Onzichtbaarheidsmantel.

De Marauders Map is een blijvende getuigenis van de geavanceerde magische vermogens van de vier vrienden, waaronder Harry’s vader, peetvader en favoriete leraar. De kaart die ze creëerden tijdens hun tijd op Hogwarts lijkt een leeg stuk perkament, tenzij je hem activeert door de zin: “I solemnly swear that I’m up to no good”, een zin die, in het geval van drie van de vier makers, opgevat moet worden als een grap. De ‘no good’ waar ze het over hebben is geen Dark magic, maar alleen het breken van de schoolregels. Hetzelfde lef wordt getoond door het ondertekenen van de kaart met hun eigen bijnamen: Messrs Moony, Wormtail, Padfoot and Prongs.

De magie gebruikt tijdens het maken van de kaart is geavanceerde en indrukwekkend; onder andere gebruikt is de Homonculous Charm, waardoor de bezitter van de kaart de bewegingen van iedereen in het kasteel kan volgen, en ook is er een spreuk gebruikt om andere nieuwsgierigen (zo beledigend mogelijk) om de tuin te leiden, zoals hun aartsvijand, Severus Snape.

harry-potter-party-pottermore-illustratie-marauders-map

Hoewel de precieze manier waarom de makers hun kaart verliezen niet in de Harry Potter-romans wordt beschreven, is het heel aannemelijk dat ze uiteindelijk te overmoedig werden en in het nauw gedreven zijn door Argus Filch, waarschijnlijk na een tip van Snape. De Marauders Map werd in beslag genomen in Sirius’, James’, Remus’ en Peters laatste jaar en geen van hen is het gelukt om de kaart terug te stelen van een goed voorbereide en altijd op zijn hoede Filch. In ieder geval veranderden hun prioriteiten in hun laatste maanden op school, ze werden serieuzer en richtten zich meer op de wereld buiten Hogwarts, waar Lord Voldemort meer en meer macht kreeg. Alle vier de makers van de kaart zouden binnenkort worden ingewijd in de rebelse organisatie onder leiding van Albus Dumbledore, de Order of the Phoenix, en een kaart van hun oude school – hoe geweldig ook – zou niet meer van nut te zijn, behalve als een stukje nostalgie.

De Marauders map werd echter van gigantisch belang voor de Weasley tweeling. Het verhaal van hoe Fred en George aan de kaart komen wordt verteld in Harry Potter and the Prisoner of Azakaban. Het was een teken van groot respect voor Harry, en hun geloof dat hij de kaart harder nodig had voor een toekomst die ze nog niet volledig begrepen, dat ze hem de kaart gaven. Zich onbewust van het feit dat ze de kaart doorgaven aan een kind van een van de makers.

De kaart werd vervolgens in beslag genomen van Harry Potter door een Death Eater in vermomming op de school, die het zag als een gevaar voor zijn eigen ontdekking.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply