In Boeken, Films & Verhalen/ Officiële Short Stories & Feitjes/ Pottermore/ Time-Turner

Time-Turner [Fun Facts]

Ondanks de vele Muggle fantasieën over tijdreizen, is tijdreizen maar beperkt mogelijk, zelfs in de magische wereld. Terwijl het onderwerp gehuld is in grote geheimzinnigheid – onderzoek wordt gedaan in het Departement of Mysteries – is tijdreizen maar mogelijk tot een bepaald punt.

Volgens Professor Saul Croaker, die zijn hele carrière doorgebracht heeft in het Departement of Mysteries met het bestuderen van tijd-magie:

‘Zo ver als onze onderzoeken nu staan, is de langste periode die een tijdreiziger terug kan reizen in de tijd, zonder het risico om ernstige schade op te lopen, ongeveer 5 uur. We zijn er in geslaagd om een enkele Uur-Terugdraai spreuk, die erg onstabiel zijn, op te sluiten in een klein, betoverd zandlopertje dat gedragen kan worden om de nek van de tovenaar of heks. En dat gedraaid moet worden aan de hand van het aantal uren dat de gebruiker terug in de tijd wenst te gaan.’

harry-potter-party-pottermore-hermoine-time-turner

‘Alle pogingen om verder terug in de tijd te gaan dan een paar uur hebben geresulteerd in catastrofistische schade aan de betrokken heks of tovenaar. Vele jaren realiseerde men zich niet waarom tijdreizigers die grote tijden terug gingen nooit hun reis overleefden. Al deze experimenten hebben stil gelegen sinds 1899, toen Eloise Mintumble 5 dagen vast kwam te zitten in het jaar 1402. Nu weten we dat haar lichaam 50 jaar verouderde toen ze terug naar de toekomst kwam en veel schade had opgelopen. Ze is overleden in St Mungo’s Hospital for Magical Maladies and Injuries shortly kort nadat ze terug kwam. Wat nog erger was, in haar 5 dagen die ze vast zat in het verre verleden heeft ze zo veel veranderd in het leven van de mensen die ze ontmoette, dat hun leven zo dramatisch is veranderd dat niet minder dan 25 van hun nakomelingen verdwenen in het heden, zij zijn “ongeboren”.

Tenslotte waren er alarmerende tekenen, tijdens de dagen van Mevrouw Mintumble’s ziektebed, dat de Tijd zelf werd verstoord door zo’n ernstige schending van de wetten. De dinsdag na haar terukomst duurde twee en een halve dag, terwijl donderdag voorbij schoot in slechts 4 uur. Het Ministry of Magic heeft er een grote taak aan gehad om dit te verdoezelen en sindsdien zijn er strenge wetten en straffen opgelegd rondom tijdreizen.

Zelfs het gebruik van het beperkte aantal Time-Turners (of Tijdverdrijvers) dat in het bezit is van het Ministry, is beschermd door honderden wetten. Hoewel het niet zo gevaarlijk is als het teruggaan van 5 eeuwen, kan het terug gaan van 1 uur nog steeds dramatische gevolgen hebben. Het Ministry of Magic wil absolute garanties wanneer zij het gebruik van deze zeldzame, krachtige objecten toestaan.  Het zal de meeste tovenaars en heksen verbazen om te weten dat de meeste Time-Turners over het algemeen gebruikt worden voor problemen met Time-Management en niet om grote gebeurtenissen te veranderen. Want, zoals Saul Croakers zegt: “Net als de menselijke geest tijd niet kan begrijpen, kan het ook niet begrijpen wat voor schade het kan toebrengen als we knoeien met de tijd.”

harry-potter-party-pottermore-departement-of-mysteries

De gehele voorraad Time-Turners van het Ministry werd verwoest tijdens een gevecht in het Departement of Mysteries ongeveer 3 jaar na Hermoine Grangers toestemming om er een te gebruiken op Hogwarts.

Wil je zelf graag een Time-Turner ketting? Kijk dan op mijn blog over verschillende Time-Turners!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply